DOGA-pris til Altinn

Nok en gang blir redesignet av altinn.no belønnet med en pris, denne gangen fra DOGA. «Det er nesten så vi får lyst til å levere selvangivelsen på nytt», skrev juryen i sin begrunnelse.

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

I år fikk Brønnøysundregistrene prisen sammen med Fossland+Foss og byHands for den omfattende designprosessen som har gjort Altinn til et hyggeligere og enklere sted å besøke.

Juryens uttalelse

Juryen er imponert over resultatet, og roser aktørene for å levere et svært godt designarbeid i et handlingsrom begrenset av sikkerhets- og personvernhensyn og en avansert teknisk løsning:

«Altinn er ikke til å kjenne igjen. Borte er det gammeldagse og statiske designet der man mest av alt fikk assosiasjoner til en hemmelig organisasjon, og inn er det kommet organiske former av mennesker og lek. I inviterende farger! Det er nesten slik at man får lyst til å sende inn selvangivelsen på nytt.

Det er kanskje feil å kalle Altinn for et av landets mest populære nettsteder, men det er i alle fall et av de mest besøkte. Utskjelt og fryktet for sine endeløse klikk-safarier for å finne riktig skjema og avkrysningsmulighet, har Altinn ofte blitt brukt som eksempel på alt som er galt med offentlig byråkrati. Derfor er denne fornyelsen av tjenesten så kjærkommen og et flott eksempel på hvordan designdrevet utvikling kan brukes til å komme brukerne i møte på arenaer de egentlig ikke vil være på.

Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før Altinn kan sies å være en sømløs og intuitiv opplevelse fra topp til bunn, men Fossland+Foss, Brønnøysundregistrene og byHands, har skapt et system og en profil der man kan videreføre prinsipper og designkomponenter til alle områder etter hvert.

Dette er svært godt designarbeid i et handlingsrom begrenset av sikkerhets- og personvernhensyn, i tillegg til den avanserte tekniske løsningen som ligger i bunnen.»

Stor anerkjennelse

Det nye Altinn-designet ble lansert høsten 2017 etter å ha blitt jobbet fram over lang tid, med godt metodisk grunnarbeid hvor vi brukte innsikt om brukernes behov aktivt i designarbeidet. Målet var å forenkle og sørge for at alle skal få til å gjøre det de skal få gjort – uavhengig av digital kompetanse. Å motta DOGA-merket gir oss motivasjon til å stå på videre, men samtidig er det brukernes opplevelse av Altinn som virkelig teller.

Vi ble også nominert som en av to kandidater til Hedersmerket, som er selve hovedprisen under utdelingen. DOGA omtalte Altinn og konkurrenten Ruter Gange som to ekstra spennende og samfunnsnyttige prosjekter. Denne gangen stakk Ruter Gange av med seieren – vi gratulerer!

Prosjektgruppen bak redesignet av altinn.no bestod av:

Thord Veseth Foss, Fossland+Foss, design
Margareth Horn, Brønnøysundregistrene, prosjektleder
Alise Kjelling, Brønnøysundregistrene, design
Hanne Finnøy, Brønnøysundregistrene, design
Christin Marie Mørch, Brønnøysundregistrene, design
Hilde Mari Måsøy, Brønnøysundregistrene, design
Hanne Saltnes, Brønnøysundregistrene, design
Sandra Blikås, byHands, illustrasjon
Marianne Røsvik, Olavstoppen, prototyping

Se også:

DOGAs intervju med Thord Veseth Foss: https://doga.no/aktuelt/nyheter/alle-skal-inn/

Slik forenklet vi Altinn: https://forenkling.brreg.no/slik-forenklet-vi-altinn/

Designpris til Altinn på Visuelt 2018: https://forenkling.brreg.no/designpris-til-nye-altinn-no/