Tillit i tall – vi forbedrer for deg

To hender holder et smilefjes. Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto, Shutterstock

Vi har gjennomført vår årlige brukerundersøkelse, som viser at brukerne har tillit til oss. Undersøkelsen kartlegger hvordan alt fra nyetablerte virksomheter til store offentlige aktører opplever oss, og gir oss både bekreftelser og pekere på hva vi kan bli bedre på.  

Målet vårt er å bidra til økt verdiskaping i Norge. Det gjør vi ved å være en nasjonal registerfører og datakilde. Hvordan vi leverer på samfunnsoppdraget vårt måles i møtet med brukerne, derfor er undersøkelsen av stor verdi for oss.

Ni av ti har full eller stor tillit til oss

I 2024 hadde 90 prosent av norske virksomheter full eller stor tillit til Brønnøysundregistrene. Tilliten i befolkningen er på 94 prosent.
Næringslivet og profesjonelle brukere av våre tjenester har marginalt mindre tillit til oss sammenlignet med året før, og er nå på henholdsvis 86 og 91 prosent. Vi har gjort en rekke tiltak for å hindre uregelmessigheter i våre registre, som å fjerne muligheten til å korrigere tidligere innsendte årsregnskap.

Undersøkelsen viser også at det er stor trygghet rundt kvalitet på våre data, at dataene oppleves som sikre, at de behandles på en trygg måte og at de videreformidles trygt.

Vi gjør mer

Selv om undersøkelsen viser at det er stor tillit til oss og våre data, er det flere områder som kan bidra til økt tillit. Vårt nyeste register Støtteregisteret lar offentlige støttegivere registrere sine opplysninger. Registeret er åpent for alle og lar brukerne søke etter informasjon, laste ned datasett og finne støtteordninger uten registrerte tildelinger. Registeret vil gi bedre oversikt over offentlig støtte og, etter vår mening, derfor styrke tilliten til støtteordningen.

I tillegg har vi sammen med Skatteetaten utredet fire konsepter for et samordnet aksjeeierregister. Et slikt register skal gi myndighetene tilgang til riktige opplysninger om hvem som eier hvilke aksjer, og vil bidra til både økt tillit og fornyelse av samfunnet.  

Hvordan oppleves tjenestene våre?

Brukerne våre gir oss fasiten, og undersøkelsen viser at fire av fem har et godt totalinntrykk av Brønnøysundregistrene. Vi skårer høyere enn gjennomsnittet for norske virksomheter på omdømme i alle målgrupper. Profesjonelle brukere gir oss en score på 82 – langt over landssnittet for virksomheter, som er 66. Dette kan henge sammen med at brukerne våre er fornøyde med servicen vår og nettstedet vårt brreg.no. Der er fire av fem fornøyde, noe som er stabile tall og brukerne synes det er lett å finne informasjon og lett å forstå den. Her er faktisk befolkningen noen prosent mer fornøyd enn virksomheter i de tjenestene de oppsøker.   

God score kan også skyldes at vi har forbedret tilgjengeligheten til Løsøreregisteret via nettstedet vårt. I 2024 hadde vi hele tre millioner søk i registeret. Fra høsten 2023 erstattet vi panteattesten som du måtte bestille via e-post og post med selvbetjeningsløsning. Nå kan brukerne selv søke fram og laste ned relevante opplysninger fra Løsøre som PDF. Denne moderniseringen er en viktig del av vårt arbeid med å skape effektive og brukervennlige tjenester, noe vi ser frem til å fortsette med.   

For å sikre at dataene våre er til nytte for næringsliv, frivillig sektor og samfunnet, må vi blant annet sørge for at de er tilgjengelige, pålitelige og behandlet på en sikker måte, noe undersøkelsen også gir svar på. Flere oppgir at de bruker data fra Brønnøysundregistrene i samhandling med andre aktører. Dette mener vi er en positiv utvikling, fordi virksomheter sparer tid ved å gjenbruke våre data.

Redusert rapporteringsbyrde er viktig for næringslivet

Et annet område vi er opptatte av er hvordan det er å rapportere inn til oss. En av fem respondenter opplever at de bruker unødvendig mye tid og ressurser på å rapportere opplysninger til Brønnøysundregistrene. I brukerundersøkelsen fremgår det at en tredjedel synes det er vanskelig å fylle ut og sende inn samordnet registermelding.

Vi jobber kontinuerlig for å forbedre våre innrapporteringstjenester, der vi i mai lanserte ny tjeneste for Frivillighetsregisteret. Målet er at brukerne i større grad skal få til å registrere seg i Frivillighetsregisteret på første forsøk. Det nye skjemaet henter inn mer strukturert informasjon og har bedre veiledning og validering underveis i utfyllingen.
To andre områder som kan bidra til forenkling og å redusere byrden, er etablering av aksjeeierregister og økt bruk av kunstig intelligens i våre tjenester.  

I tillegg jobber EU for å forenkle for bedrifter i hele Europa, og vi ser frem til å bidra blant annet gjennom utvikling av digitale virksomhetslommebøker, les mer her:  En digital virksomhetslommebok som kutter regningen.

Brukerne viser vei

Brukerundersøkelsen gir oss et viktig kontaktpunkt til alle de som trenger våre tjenester. Vi tar med oss tilliten som et tydelig signal om at vi er på rett vei – og samtidig ser vi hvor vi må forbedre oss. Dette er en viktig del av arbeidet med å utvikle trygge, effektive og framtidsrettede tjenester for alle som bruker oss.