I sommer fikk Brønnøysundregistrene offisielt i oppdrag å tilrettelegge for bærekraftsrapportering til Regnskapsregisteret. Et steg i riktig retning for et mer bærekraftig norsk næringsliv.
Det er med stor entusiasme at vi i Brønnøysundregistrene har mottatt oppdraget fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om å utvikle ny funksjonalitet for bærekraftsrapportering i Regnskapsregisteret. Dette oppdraget henger sammen med implementeringen av EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i Norge.
I løpet av kort tid skal vi gjennomføre nødvendige tilpasninger som gjør det mulig for norske foretak å levere bærekraftsrapportering, på samme måte som finansiell rapportering, i et strukturert og digitalisert format. Denne utviklingen er ikke bare en teknisk oppgradering, men også et viktig skritt i retning av å styrke transparens og ansvarlighet i næringslivet, samt tilrettelegge for en grønn omstilling.
Hvorfor er dette viktig?
Endringen i regnskapsloven som ble vedtatt av Stortinget 11. juni 2024, likestiller nå bærekraftsrapportering med finansiell rapportering. Det betyr at foretak som er pliktig til å utarbeide en bærekraftsrapport, må levere denne som en del av årsberetningen. For regnskapsåret 2024 gjelder dette om lag 50 store og børsnoterte virksomheter.
Det er spesielt viktig at vi legger til rette for slik rapportering, siden Norge er forpliktet til å følge EUs regelverk på dette området. Når vi nå utvikler denne funksjonaliteten, gjør vi det i tett dialog med NFD og Finansdepartementet for å sikre at løsningen vi leverer er robust, fremtidsrettet, og i samsvar med både nasjonale og internasjonale krav.
Virksomheter som er omfattet av kravene, skal rapportere i henhold til den europeiske standarden ESRS (European Sustainability Reporting Standards). De må ta stilling til en rekke datapunkter innen miljø, sosiale forhold og virksomhetsstyring. I årsberetningen skal de inkludere informasjon som er nødvendig for at brukerne skal forstå foretakets påvirkning på bærekraftsforhold, og informasjon som er nødvendig for å forstå hvordan bærekraftsforhold påvirker foretaket finansielt. De må altså vurdere både hvordan virksomheten deres påvirker samfunnet og hvordan samfunnet påvirker virksomheten.
Hva innebærer oppdraget?
Oppdraget vi har fått, handler i første omgang om å tilpasse Regnskapsregisteret slik at det kan motta, lagre og tilgjengeliggjøre virksomhetens årsberetning i filer som inneholder finansiell informasjon og bærekraftsinformasjon. Verifisering av rapporten blir en viktig del av rapporteringen. Virksomheten selv er ansvarlig for innholdet i rapporten, og den skal attesteres av en godkjent bærekraftsrevisor før den sendes inn til oss.
Prosjektet er planlagt gjennomført innen 1. mars 2025. Da skal Regnskapsregisteret være klart til å motta bærekraftsrapporter. Løsningen vil primært håndtere filer, men vi ser dette som et første steg mot en mer omfattende modernisering av registeret, som også vil inkludere strukturerte data i fremtiden. Da har vi implementert støtte for det europeiske ESEF-formatet (European Single Electronic Format) som tillater en strukturert og maskinlesbar presentasjon av data, noe som både forenkler rapporteringen og forbedrer tilgjengeligheten av informasjon for brukerne. Vi vil samarbeide med brukerne både før og under prosessen for å sikre en brukervennlig løsning.
Hvordan passer dette inn i vår strategi?
Brønnøysundregistrenes strategi og bærekraftspolicy er forankret i FNs bærekraftsmål. Ved å utvikle funksjonalitet som støtter digital bærekraftsrapportering, bidrar vi til å bygge et mer bærekraftig og ansvarlig næringsliv i Norge.
Vi ser dette som en naturlig forlengelse av vårt oppdrag om å levere tjenester som fremmer verdiskaping og forenkling for næringslivet. Vår rolle som pådriver for digitalisering og bærekraft i det norske samfunnet blir stadig viktigere, og dette oppdraget gir oss en unik mulighet til å bidra direkte til Norges arbeid med å nå bærekraftsmålene innen 2030.
Veien videre
Oppdraget representerer nye utfordringer for oss, og vi ser frem til å gå løs på arbeidet. Vi vil involvere relevante interessenter, inkludert fagsystemleverandører, for å sikre at alle parter er godt informert og kan tilrettelegge for å rapportere i tråd med de nye kravene.
Vi er stolte av å være med på denne viktige utviklingen, og ser frem til å fortsette vårt arbeid med å modernisere Regnskapsregisteret. Gjennom dette oppdraget viser vi hvordan vår kompetanse og våre systemer kan brukes til å fremme en mer bærekraftig og digital fremtid for norsk næringsliv.