Tryggere for bedrifter, på tvers av grenser 

Som det første av de samarbeidende nordiske landene, har vi i vår lansert en oppslagstjeneste for strukturerte og pålitelige virksomhetsdata fra Norge, Sverige, Finland og Island – alt på ett sted.  

Oppslagstjenesten er et stort steg mot en enklere og tryggere hverdag for små og mellomstore bedrifter som opererer på tvers av grenser. Denne viktige milepælen for nordisk samarbeid og datadeling ble nådd i mai. 

Samme språk gir tillit

Løsningen har vært under utvikling lenge. Vi startet i det små, men arbeidet skjøt virkelig fart da behovet for felles nordiske dataløsninger meldte seg tydelig, både fra næringslivet og systemleverandørene, rundt 2020. Etter mange runder med kartlegging, harmonisering og utvikling har vi nå et verktøy som virker. Dataene er tilgjengelige på engelsk, harmonisert med en felles struktur og semantikk, og kan enkelt hentes ut via et åpent API. Dette gjør det mulig å utveksle dem effektivt muliggjør ulike systemer og land. Samtidig handler det om mer enn bare teknologi. Når systemene våre snakker samme språk, bygger vi tillit. 

I arbeidet med utviklingen av tjenesten har vi utviklet en felles nordisk referansedatamodell basert på EU Core Business Vocabulary. Den gjør det enklere å bruke data på tvers av land, og sørger for at informasjonen blir sammenlignbar og gjenkjennelig. Tjenesten er allerede satt i drift og kan nå integreres maskinelt i alt fra regnskapssystemer til bankløsninger.  

Hvordan fungerer oppslagstjenesten? 

La oss ta et konkret eksempel: Du skal betale en faktura til en finsk leverandør i økonomisystemet ditt. Basert på leverandørens organisasjonsnummer får du automatisk opp informasjon om selskapet. Da vet du raskt om selskapet faktisk eksisterer, er dét det utgir seg for å være, eller om det kanskje er konkurs. Alternativet kunne vært å søke manuelt i et nasjonalt register, noe som både tar tid, kan være språklig utfordrende og øker risikoen for feiltolkning av informasjon. Med integrert tilgang får du i stedet trygg, strukturert og lett forståelig informasjon, direkte der du trenger den.  

Godt, tverrfaglig samarbeid

Arbeidet har vært et tverrfaglig løft, med representanter fra forretning, informasjonsforvaltning, juss og teknologi fra de deltakende landene. At vi kom i mål skyldes åpenhet, nysgjerrighet og et sterkt ønske om å få dette til. Harmonisering av begreper og forståelse på tvers av land kan til tider være krevende. Vi brukte lang tid bare på å enes om et felles begrep for «virksomhet». Enkeltpersonforetak er for eksempel definert som virksomhet i Norge, men ikke i Sverige. Her er selvstendig næringsvirksomhet direkte knyttet til person. Vi ønsket også å bygge på EU Core Business Vocabulary, men begrepet «Legal Entity» omfattet opprinnelig ikke enkeltpersonforetak. Gjennom felles faglige innspill og påtrykk fra de nordiske landene, er definisjonen nå utvidet – og begrepet inngår i dag som en sentral del av den nordiske referansemodellen. Samarbeid fungerer!

Nyttig løsning for mange

Vi ser allerede konturene av nytteverdien: Næringslivet sparer tid og reduserer risiko. Leverandører og kunder kan kvalitetssikres raskt. Og på sikt tror jeg løsningen også vil være nyttig for journalister, offentlig saksbehandling og mange andre. Dette kan bli et viktig steg mot økt nordisk integrasjon og flere felles datatjenester, forutsatt politisk vilje og gode samarbeidsarenaer. Vi ønsker å etter hvert utvide tjenesten med å inkludere informasjon om MVA-nummer, signaturbestemmelser, rolleinnehavere og reelle rettighetshavere. Det vil gi brukerne enda mer verdi. 

Noen ganger tar innovasjon tid. Men resultatet vi står med i dag – en maskinell integrasjon som gjør data om nordiske virksomheter lett tilgjengelig og brukbar på tvers av landegrensene – viser at det er verdt innsatsen. Dette er digitalisering i praksis. Og dette er samarbeid på sitt beste. Jeg er stolt av det vi har fått til. Nå gjelder det å få flere til å bruke løsningen – og vi deler gjerne vår kunnskap. 

Her finner du våre data om nordiske virksomheter.