Informasjonen i offentlige registre skal være korrekt og til å stole på

Direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk. Foto: Don't Be Negative Foto
Direktør i Brønnøysundregistrene, Lars Peder Brekk. Foto: Don't Be Negative Foto

«Omfattende svikt i offentlige registre åpner for milliardsvindel» var overskriften i en artikkel i Dagens næringsliv i forrige uke. Aktører med uredelige hensikter finner stadig nye metoder for å misbruke systemet, som er tilrettelagt for at det skal være enkelt for privatpersoner, bedrifter og frivillige organisasjoner og få gjort det de skal. Vi har allerede gjennomført flere tiltak for å stoppe de uærlige aktørene, og definert forebygging av økonomisk- og arbeidslivskriminalitet som et høyt prioritert område vi skal jobbe med fremover.

Artikkelen i DN viser til juks gjennom at årsregnskaper sendes inn på nytt der innholdet er manipulert. Vi har nå i høst endret praksisen med innsending av årsregnskapene. Det er ikke lenger tillatt å sende inn korrigerte regnskaper for tre år tilbake, slik det var tidligere. Nettopp dette er et godt eksempel på at når vi vet mer, kan vi forebygge bedre.

Vår oppgave er å skape tillit

Åpenhet, korrekte data og informasjon i offentlige registre, er viktige byggesteiner i Norges digitale infrastruktur. Vår viktigste oppgave er å skape tillit i samfunnet gjennom åpne og korrekte data, som igjen er et viktig verktøy for å forebygge økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet.

Vi deltar aktivt

For å lykkes med dette må vi samarbeide på tvers av etater og sektorer, utnytte mulighetene som ny teknologi gir oss, og sørge for at regelverket støtter opp om dette arbeidet.

Brønnøysundregistrene er en naturlig samarbeidspartner i forebyggingsarbeidet. Vi har etablert et omfattende nettverk og deltar aktivt i flere arbeidsgrupper og samarbeidsfora med nettopp dette som mål.

Kunstig intelligens og analyse er nødvendig

Vi har også opprettet et KI-team og et dataanalyse-team som viktige bidragsytere for å både kartlegge risikoer, mønstre og hjelpe oss å oppdage avvik. Vi har blant annet testet ut om dataanalyse kan hjelpe oss å avdekke stråpersoner.

Balansen mellom forenkling og kontroll er sentral. Forenklingen kan ikke gå på bekostning av tilliten, samtidig som vi må sikre at terskelen ikke blir for høy for de virksomhetene som faktisk driver på rett side av loven – og det er det nok de fleste som gjør. Derfor beveger vi oss i retning av flere etterfølgende kontroller enn tidligere, og jobbe mer risikobasert.

Vi må ikke ramme alle som driver lovlig

Vi kan aldri helgardere oss mot absolutt alle forsøk på kriminelle handlinger. Og gjør vi det vanskeligere å etablere selskap, vil det ramme den store majoriteten av virksomheter som registreres og drives innenfor lovens rammer. Da kan Norge gå glipp av vekst for næringslivet.   

Tillits-samfunnet vi har må ikke tas for gitt, og vi må alle jobbe sammen for å opprettholde denne tilliten.

Lars Peder Brekk
Direktør i Brønnøysundregistrene